TBMM’de GSM şirketlerinin savunması tatmin etmedi
Türkiye, Kahramanmaraş’taki depremlerde çöken iletişim altyapısını, GSM şirketlerinin eksikliklerini ve yanlışlarını tartışmaya devam ediyor.
Konu kamuoyunda farklı platformlarda tartışılırken, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kurulan araştırma komisyonunda da tartışıldı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin etkilerini tüm taraflarla birlikte araştırmak, darbeye dayanıklı yapı stoğu oluşturmak ve kentsel dönüşüm uygulamalarının etkinliğini artıracak önlemleri belirlemek amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında.
Komisyonun son toplantısına Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone GSM şirketlerinin yöneticileri de katıldı.
GSM şirketlerinin yöneticileri daha önce depremle ilgili dile getirdikleri argümanları sıraladı. Yöneticiler, şehir dışındaki kulelerle bağlantının kurulamayacağını, şehirdeki baz istasyonlarının değerli olduğunu ve binaların değerli kısmının yıkılması nedeniyle bu binalar üzerindeki baz istasyonlarının kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Yöneticiler, depremin yol açtığı elektrik kesintisine de dikkat çekerek, söz konusu yıkımların etkisinin daha büyük olduğunu belirtti.
İzmir depremi sonrası konuşma yaptılar
TBMM’de komisyonda yer alan milletvekillerinin sözleri, GSM şirketlerinin 2020 yılında yaşanan İzmir depremi sonrası tedbirler aldığına ve artık böyle anlarda iletişimde kesinti yaşanmayacağına işaret etti.
İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek heyette yaptığı konuşmada, “Bu depremde muhtemelen en fazla enkaz altında Geriye kalan bir kısımdan bahsediyoruz, bağlantı kısmından. Bir önceki Beyin Sarsıntı Komisyonunun da üyesiydim.
16 binanın hasar gördüğü, 9 binanın hasar gördüğü depremin ardından hem İletişim Başkanlığı hem de 3 GSM operatörü olarak GSM operatörüne ulaşamamanın ve GSM operatörünü arayayamamanın acısını bizlere analizlerle aktardınız. çöktü ve böyle bir düşünce bir daha asla olmayacak. Milyonlarca insanı temsil eden Komiserlerin huzurunda söz verdiniz.
“Bundan sonra böyle bir afette en geç uydu sınırlarımızda tüm frekanslar birleştirilecek ve uydularımız üzerinden hiçbir zaman GSM sorunu yaşanmayacaktır. Buradaki mütevazi vatandaşlarımıza teklifimiz, WhatsApp üzerinden, internet hatları üzerinden görüşme yapmaları durumunda telefon görüşmelerinde oluşacak kasvetin önüne geçilmesidir.
Denendi ama gerçek böyle olmadı” dedi.
10 ildeki baz istasyonlarının sadece yüzde 4’ü yıkıldı ama iletişim çöktü
Yok edilen baz istasyonlarına ilişkin veriler de komisyonda sunuldu.
Türk Telekom yöneticisi tarafından yapılan sunumda, şirketin afet bölgesindeki 10 ilde yıkılan baz istasyonu sayısının toplam alanın sadece yüzde 4’ünü oluşturduğu belirtildi.
Türk Telekom yöneticisi, baz istasyonlarından sonra pillerin birer birer devre dışı kalması nedeniyle baz istasyonlarının hizmet dışı kaldığını belirtti.
Yönetici, deprem nedeniyle elektrik şebekelerinde kesintiler olduğunu, bu kesintiler sonrasında devreye giren akülerin de bir süre sonra devre dışı kaldığını belirtti.